By Mason Conn | 2020-02-18

Kauas on tultu ajasta, jolloin kodeissa oli huonetta kohti yksi hehkulamppu, joka oli sijoitettu katosta roikkuvaan kantaan ja varjostimen sisälle keskelle huonetta. Aiemmin valaisimet olivat sisustuselementtejä, mutta nykyään itse valokin on sisustuselementti. Uudenlaisten valonlähteiden ja valaisimien avulla valoa voidaan entistä paremmin suunnata, hajottaa tai muuten muotoilla.

Ledivalo korvaa hehkulamput

Hehkulamput ovat alkaneet jäädä pois käytöstä parempien valonlähteiden yleistyessä. Ensin niitä korvaamaan tulivat energiansäästölamput, jotka olivat kuitenkin vain spiraaleiksi tai muihin muotoihin taivutettuja pienoisloisteputkia. Energiansäästölamput pienensivät sähkönkulutusta, mutta niiden sisältämien raskasmetallien vuoksi ovat käytetyt energiansäästölamput ongelmajätettä. Uusimpina korvaajina hehkulampuille ovat hehkulamppukannalla varustetut ledilamput, jotka sisältävät myös ledien tarvitseman elektroniikan.

Hehkulampun ydinongelma on sen heikko valontuotto suhteessa energiankulutukseen. Yhdestä watista sähköä hehkulamppu pystyy tuottamaan vain 11 lumenin voimakkuudella valoa, kun ledilamput tuottavat 75-150 lumenia. Esimerkiksi 60-wattinen eli 60 wattia kuluttava hehkulamppu tuottaa valoa noin 800 lumenia. Saman valaisuvoimakkuuden tuottaa 8-10 watin ledilamppu, joka siis kuluttaa sähköä vain 8-10 wattia hehkulampun 60 watin sijasta. Vaihdettaessa hehkulamppuja ledilamppuihin ei siksi pidä laskeskella watteja vaan lumeneita.

Hehkulampun tilalle voi laittaa kirkkaamman ledilampun

Yleensä hehkulampun tilalle vaihdetaan yhtä kirkas eli yhtä paljon lumeneita tuottava ledilamppu, mutta mikään ei estä korvaamasta hehkulamppua tehokkaammalla ledilampulla. Valaisimen tarrassa lukeva wattimäärä tarkoittaa lampun suurinta mahdollista sähkötehoa eikä kirkkautta. Jos valaisimessa lukee esimerkiksi 75 W, siihen voidaan laittaa korkeintaan 75 wattia kuluttava lamppu eli esimerkiksi 16-20 watin tehoinen ledilamppu, joka tuottaa valoa saman verran kuin 100 watin hehkulamppu. Näin saadaan kasvatettua valaistuksen voimakkuutta, mikä vaikuttaa viihtyvyyteen. Samalla energiankulutus kuitenkin pienenee hehkulamppuun verrattuna.

Loisteputkien aika on ohi Hehkulampuille on kuitenkin vielä joitain käyttökohteita. Esimerkiksi tiloissa, joissa käydään harvoin on sähkönkulutuksen kannalta se ja sama, onko ne valaistu hehkulampuilla vai ledeillä. Varsinaista hyötyä hehkulampuista on pakkaselle alttiissa tiloissa, joissa ne toimivat lämmittiminä.

Myös loisteputkien aika alkaa kotikäytössä olla ohi. Suuriin kattovalaisimiin tai verholautojen taakse asennettuihin loisteputkivalaisimiin voidaan loisteputkien tilalle laittaa ledejä sisältävät putket, jotka tuottavat enemmän valoa pienemmällä sähkönkulutuksella. Vaikka loisteputketkin ovat pitkäikäisiä, ovat ledivalot yleensä vielä pitkäikäisempiä, kunhan ne eivät pääse kuumenemaan liikaa. Siksi ledejä ei saa esimerkiksi sulkea umpinaisiin rakenteisiin, kuten lasilevyjen tai pleksien taakse.

Valon värillä on väliä Vanhempien loisteputkien tuottama valo oli voimakkaan vihertävää, mikä muutti kaikki sisustuksen värit vihertäviksi. Uudempien loisteputkien valo on joko hehkulamppumaisen kellertävää tai valkoista kuin päivänvalo. Ledivaloja on saatavana pääasiassa kahden värisinä, lämpiminä ja kylminä. Lämmin tarkoittaa tässä kellertävää valoa tuottavaa ja kylmä päivänvalonvalkoista tai sinertävää valoa tuottavaa. Lamppujen värilämpötilaa ilmaistaan kelvinasteina, joilla ilmaistuna lämpimät ledivalot ovat 2800-4000 kelvinin väliltä ja kylmät 5500-9000 K. Jos halutaan valoa, jonka väri on sama kuin hehkulampulla, valitaan noin 2800 K ledit ja päivänvalon väristä eli valkoista haluttaessa 5500 K. Värilämpötila on yleensä ilmoitettu pakkauksessa.

Värilämpötilalla ei sinänsä ole hirveästi merkitystä, mutta yleensä lämminsävyinen valo koetaan kotioloissa miellyttävimmäksi. Sen sijaan on tärkeää, että kaikki valonlähteet tuottavat suunnilleen samansävyistä valoa. Jos samassa huoneessa on sekä lämmintä että kylmää valoa, voivat huonekalujen, tekstiilien ja seinien värit näyttää vähintäänkin vääriltä ja jopa omituisilta.

Ledivalaisin on helppo piilottaa pois näkyvistä

Ledivalot ovat tuoneet sisustukseen uusia mahdollisuuksia. Pienikokoisina ne voidaan asentaa huomaamattomasti ja ledivalojen voimakkaan suuntaavuuden ansiosta valo saadaan juuri sinne, missä sitä tarvitaan, eikä esimerkiksi leviämään hajavalona pitkin huonetta. Ledivalot eivät myöskään tarvitse minkäänlaisia heijastimia. Esimerkiksi keittiöissä on yläkaappien pohjissa olevia halogeeni- tai loisteputkivalaisimia alettu korvata erilaisilla ledivalaisimilla. Nykyaikainen kolme millimetriä paksu ja 2 cm leveä ledinauha voidaan kiinnittää kaksipuolisella teipillä suoraan keittiökaapin pohjaan, jolloin itse valonlähde on hyvin piilossa.

Yhdistäisitkö valaisimen internettiin?

Valaistusta ohjataan kodeissa tavallisesti on-off-tyyppisillä katkaisijoilla. Käytettäessä ledivaloja himmentimen kanssa on varmistuttava siitä, että ledit ja himmennin ovat yhteensopivia. Ledivaloissa on aina jonkin verran elektroniikkaa, joka ei välttämätä toimi himmentimeen kytkettynä. Yksi hehkulampun harvoista eduista on, että sitä voidaan himmentää millaisella himmentimellä tahansa.

Käytävä- ja wc-tiloissa ovat käytännöllisiä liiketunnistimet, jotka kytkevät valot päälle vain silloin, kun joku liikkuu huoneessa. Niissä on hyvä olla riittävän pitkäksi säädettävä viive, jotta ne pysyvät päällä niin kauan kuin on tarvetta ilman, että täytyy alkaa käsillä huitoa.

Saatavilla on myös erilaisia älykkäitä ohjausjärjestelmiä, joita voidaan ohjata kännykällä tai erillisellä kauko-ohjaimella. Jos esineiden internet eli IoT etenee, tulevaisuudessa voi yksittäinen lamppukin